Hoe bestuur je Ikea lampen via een Zigbee gateway?

De Trådfri-producten van de IKEA Home Smart-lijn werken volgens de Zigbee 3.0-standaard en zijn daarom ook te gebruiken met andere (open) Zigbee-systemen. Alleen hoe doe je dat? In deze guide ga ik stap-voor-stap uitleggen hoe ik dat zelf heb gedaan.

Benodigheden

  • Ikea lampen
  • De Nedis Zigbee Gateway (elke andere zal vast ook goed zijn, maar ik gebruik deze)
  • Een telefoon voor de Nedis app

De app

Installeer de Nedis Smartlife app vanuit de app store, en open deze. Indien nodig kan je een account aanmaken. De app kan ook gekoppeld worden aan je Google home of Alexa.

In de app kan je je huis toevoegen, en deze indelen in ruimtes waar je later je apparaten in kan plaatsen.

 

De gateway

De Nedis Zigbee gateway is supersimpel te configureren. Let wel op dat hij alleen werkt op een 2.4Ghz WiFi netwerk, dus zorg dat die aan staat. Als je een Ziggo modem hebt, dan staat deze standaard uit, maar door in te loggen op het modem kan je de 2.4Ghz inschakelen.

Open de Smartlife app en voeg de Zigbee gateway toe. Hierna ben je klaar om de lampen te gaan koppelen.

 

Lampen koppelen

Open de app, klik op de Zigbee Gateway en kies voor +Subapparaat toevoegen

Nu moet je de Tradfri lamp in pairing-modus of koppelingsmodus brengen. Dat doe je door de lamp 5x aan/uit te zetten. Als je dit hebt gedaan dan begint te lamp knipperen of pulseren. Hij is nu in koppelingsmodus.

Tik op de Indicatorlampje Knippert knop in de app, en er wordt gezocht naar de lamp. Het duurt soms even, maar na enige geduld zal de lamp gevonden worden.

 

 

Klaar. Je hebt nu met succes je Ikea verlichting gekoppeld aan een Zigbee gateway!

Voor maximaal resultaat adviseer ik je om de Nedis smartlife ook te koppelen aan je Google Home of Alexis ofzo. Veel plezier

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Very Cool Card Games